2Uzm. Dr. Madalyon Psychiatry Clinic Istanbul
3Uzm. Dr. Ankara Dışkapı Y.B. Training and Research Hospital
4Prof. Dr. Hasan Kalyoncu University Department of Psychology
Abstract
Objective: The aim of the present study is to investigate metacognitive model between autogenous and reactive subtypes of OCD and also between total OCD group and healthy control group.
Method: In the study, we included 61 patients who present to the Psychiatry Department of Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hospital and 30 healthy individuals from the hospital staff as control group. Socio-demographic data form, SCID-I, SCID-II, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) and the Metacognition Questionnaire (MCQ-30) were administered.
Results: When we compared OCD and healthy control group, we observed significant statistical difference between two groups on the mean total and subscale scores of MCQ-30 (p<0.05), except for the subscale about positive beliefs about worry. When it comes to the MCQ-30 scores in autogenous and reactive subtypes of OCD, there was no significant statistical difference between the two groups (p>0.05)
Conclusion: Similar metacognitive pathologies in the OCD subtype groups and the difference between OCD and the control group support the thought of using Metacognitive Therapy as a treatment option with no consideration of the subtype. However, the finding that there is no difference between subscale scores of positive beliefs about worry between OCD and healthy control group is a point that must be investigated. Yet, we need much more study about metacognitions in OCD.
2Uzm. Dr. Madalyon Psikiyatri Kliniği İstanbul
3Uzm. Dr. Ankara Dışkapı Y.B. Eğitim Araştırma Hastanesi
4Prof. Dr. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü
Amaç: Sağlıklı kontrol grubu ile Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tanısı almış hastalar arasında ve ayrıca OKB’nin otojen ile reaktif alt tiplerinde üstbilişsel özelliklerin farklılık gösterip göstermediği incelendi.
Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümüne poliklinikten başvuran hastalardan DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış 61 hasta ve kontrol grubu olarak da hastane personelinden benzer sosyodemografik özelliklerde seçilmiş 30 sağlıklı birey alınmıştır. Bu kişilere Sosyodemografik Veri Formu verilmiş; SCID–I, SCID-II, Üstbiliş Ölçeği (ÜBÖ-30) ve Yale-Brown Obsesyon Kompülsiyon Ölçeği (Y-BOCS) uygulanmıştır.
Bulgular: OKB ve sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında “Olumlu İnançlar” alt ölçeği hariç diğer ÜBÖ-30 alt ölçekleri ve toplam puan ortalamalarında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Otojen ve reaktif alt tiplerinde üstbilişler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0.05).
Sonuç: OKB alt tiplerinde benzer üstbilişsel patolojilerin bulunuşu ve sağlıklı kişilerden farklı oluşu Üstbilişsel Terapinin OKB alt tip ayrımı gözetmeksizin bu alanda bir tedavi seçeneği olabileceği düşüncesini desteklemektedir. Bunun yanı sıra ÜBÖ-30 olumlu inançlar alt ölçeğinde normal sağlıklı grup ile OKB grubu arasında fark olmaması, aydınlatılması gereken noktalarda biridir. Bunun için OKB’da üstbiliş alanında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.