Cognitive Behavior Therapies (CBT) in Childhood and Adolescent Mood Disorders and Anxiety Disorders: A Review
1Psychologist, P.S. Yaşam Private Family Counseling Center, Izmir
J Cogn Behav Psychother Res 2014; 2(3): 73-83
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

In this study, it is aimed to review efficacy of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) and Cognitive Behavioral Group Therapy (CBGT) on childhood and adolescence in mood and anxiety disorders. Many researches have shown that cognitive behaviour therapy (CBT) can be effective in the treatment of depression and anxiety in children and adolescents. Child and adolescent depression and anxiety are frequent disorders which may have a recurring and chronic course. PsycINFO, Medline and the Turkish Psychiatric databases were searched, using the key words ‘depressive disorder’, ‘anxiety disorders’ ‘cognitive behavioural treatment’. Then, the journals were examined which had been published in recent years.
Individual cognitive behavioral therapy (ICBT) and group cognitive behavioral therapy (GCBT) are the treatment options whose efficacies have been proven in the treatment of depression and anxiety in children and adolescents. Furthermore, some cognitive behavioral therapy-based programs such as “Coping Cat”, “Coping Koala”, “FRIENDS” and family anxiety management programs, have been used among depressive and anxious children and adolescents.
Currently, there are different treatment options like computer-assisted cognitive behavioral therapy, computer-based cognitive behavioral therapy and also, internet-based CBT. However, preliminary evidence suggests that computerised cognitive behaviour therapies (cCBT), are acceptable and effective interventions for children and adolescents.
In this study is to review not only the effectiveness of cognitive behaviour treatments of depression and anxiety in children and adolescents but also the tecniques which have been used and their effects on the course and the treatments.


Bilişsel Davranışçı Terapinin Duygu Durum ve Anksiyete Bozukluğu Olan Çocuk ve Ergenlerde Kullanımı: Bir Gözden Geçirme Çalışması
1Psikolog, P.S. Yaşam Özel Aile Danışma Merkezi, İzmir
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2014; 2(3): 73-83

Bu derleme çalışmasında, duygudurum ve anksiyete bozukluğu olan çocuklarda uygulanan bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi (BDT)’nin çocuk ve ergenlerde duygu durum bozuklukları ve anksiyete tedavisinde etkili olduğunu gösteren birçok araştırma bulgusu vardır. Çocuk ve ergenlik döneminde görülen duygu durum ve anksiyete bozuklukları sık görülen, tekrarlayıcı ve kronik bir seyir izleyebilen bozukluklardır. PsycINFO, Medline ve Türk Psikiyatri dizini veri tabanları, “depresif bozukluk”, “duygu durum bozuklukları”, “bipolar bozukluk”, “anksiyete bozuklukları” ve “bilişsel davranışçı tedaviler” anahtar sözcükleri kullanılarak taranmıştır. Ardından, son yıllarda yayınlanan çalışmalar incelenmiştir.
Bireysel BDT’nin ve grup BDT’nin çocuk ve ergenlerde, depresyon ve anksiyetenin tedavisinde etkili yöntemler olduğu bildirilmektedir. Ayrıca, BDT temelli, “baş eden kedi”, “baş eden koala”, “Arkadaşlar” ve Aile Anksiyete Yönetimi” gibi programlar da kullanılmaktadır.
Günümüzde, bilgisayar temelli, bilgisayar destekli veya internet temelli BDT uygulamaları kullanılmaktadır. Bu bilgisayarlı bilişsel davranışçı terapi seçeneklerinin çocuk ve ergenler için, kabul edilen ve etkili girişim yöntemleri olduğuna dair bulgular vardır.
Bu çalışmada, sadece çocuk ve ergenlerde anksiyete ve depresyon için bilişsel davranışçı tedavilerin etkinliği gözden geçirilmemiş aynı zamanda kullanılan yöntemlerin etkileri üzerinde de durulmuştur.