Review of Previous Research on the Role of Metacognitive Beliefs and Metacognitive Therapies in Schizophrenic Patients
1Student of PhD in Psychology, Department of Psychology, Marvdasht Unit, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran
2Assistant Professor of Department of Psychology, Marvdasht Unit, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran
3Assistant Professor of Department of Psychology, Marvdasht Unit, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran
4Associate Professor Basic 20, Faculty of Psychology, Marvdasht Unit, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran
J Cogn Behav Psychother Res 2021; 1(10): 90-97 DOI: 10.5455/JCBPR.67384
Full Text PDF

Abstract

Present research reviews previous studies on metacognitive beliefs and the role of metacognitive therapies in the treatment of the patients suffering from Schizophrenia which is one of the most important psychological disorders. Patients suffering from schizophrenia have shown a serious change in perception, emotion, cognition, thinking, and also behavior. Harmful metacognitive beliefs, cognitive biases, inability to perceive other people’s points of view, repetitive and dysfunctional thinking processes, etc. are just a few drawbacks of Schizophrenia. Additionally, some studies have shown more specific metacognitive beliefs in schizophrenic patients, however, there were differences between the results of various studies. This research highlights the results of some previous studies on metacognitive beliefs and the effect of metacognitive therapies in the treatment of patients being subjected to schizophrenia disorders. This may be a sparkle of hope in diagnosing psychological conditions affecting schizophrenia, and also paves the way to effective psychological therapies for schizophrenic patients. It should be emphasized that the diversity of the results from previous researches in this field was probably due to the chronic, under-treated, acute status of the patients, the number of patients, culture role, the degree of the resilience, and so on.


Şizofreni Hastalarında Üstbilişsel İnançlar ve Metakognitif Terapilerin Rolü Üzerine Yapılmış Önceki Araştırmaların İncelemesi
1Psikoloji Doktora Öğrencisi, Psikoloji Bölümü, Marvdasht Birimi, İslami Azad Üniversitesi, Marvdasht, İran
2Psikoloji Bölümü Yardımcı Doçenti, Marvdasht Birimi, İslami Azad Üniversitesi, Marvdasht, İran
3Psikoloji Bölümü Yardımcı Doçenti, Marvdasht Birimi, İslami Azad Üniversitesi, Marvdasht, İran
4Doçent Temel 20, Psikoloji Fakültesi, Marvdasht Birimi, İslami Azad Üniversitesi, Marvdasht, İran
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2021; 1(10): 90-97 DOI: 10.5455/JCBPR.67384

Bu araştırma, en önemli psikolojik bozukluklardan biri olan şizofreniden mustarip hastaların tedavisinde üstbilişsel inançlar ve metakognitif terapiler üzerine yapılmış önceki çalışmaları gözden geçirmektedir. Şizofreni hastaları, algılama, duygulanım, biliş, düşünme ve davranış alanlarında önemli değişiklikler göstermiştir. Zararlı üstbilişsel inançlar, bilişsel önyargılar, başkalarının bakış açısını algılayamama, tekrarlayıcı ve işlevsiz düşünme süreci vb., şizofreninin kişi için oluşturduğu zorluklardan sadece birkaçıdır. Bunlara ek olarak bazı çalışmalar şizofreni hastalarında daha spesifik üstbilişsel inançlar olduğunu göstermektedir ancak çeşitli çalışmaların sonuçları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu araştırma, üstbilişsel inançlar ve şizofreni hastalarının tedavisinde metakognitif terapilerin etkisi üzerine yapılmış çalışmaların sonuçlarını vurgulamaktadır. Bu bulgular şizofreniyi etkileyen psikolojik durumları teşhis etmede bir umut ışığı olabileceği gibi şizofreni hastaları için etkili psikoterapilerin yolunu da açabilir. Bu alanda önceki araştırmalardan elde edilen sonuçların çeşitliliğinin hastalığın kronik oluşu, yetersiz tedavi, hastanın akut durumu, hasatların sayısı, kültürel etkiler, hastanın direnç seviyesi vb. gibi etkenlerden kaynaklanıyor olabileceği vurgulanmalıdır.