Five-Sessions of Cognitive Behavioral Group Therapy in Patients with Panic Disorder: A Preliminary Study
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Faculty of Health Science, Psychiatry Department, Ankara, Turkey
J Cogn Behav Psychother Res 2020; 9(2): 123-131 DOI: 10.5455/JCBPR.60230
Full Text PDF

Abstract

The present study was designed to examine the relationship between panic severity and symptomatic outcome following brief cognitive-behavioral group therapy (CBGT). The sample consisted of 15 outpatients suffering from Panic Disorder who underwent CBGT. Panic severity was assessed by the Panic Disorder Severity Scale (PDSS), and Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Body Sensations Questionnaire (BSQ), Agoraphobic Cognitions Questionnaire (ACQ) and Health Anxiety Inventory (HAI) were administered to the patients by the study team at baseline, after the second and 5th session, post-treatment and first month. At the end of 5 sessions, a significant decrease was observed in the severity of panic disorder, depression and anxiety values, body sensations and health anxiety levels and this decrease was maintained at 1 month. According to our results, our 5-session protocol seems to be a fast and effective option in the treatment of panic disorder.


Panik Bozukluk Hastalarında Beş Seanslık Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi: Bir Ön Çalışma
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Psikiyatri Bölümü, Ankara, Türkiye
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2020; 9(2): 123-131 DOI: 10.5455/JCBPR.60230

Bu çalışma, kısa bilişsel-davranışçı grup terapisi (BDGT) sonrasında panik şiddeti ve semptomatik sonuç arasındaki ilişkiyi incelemek için tasarlanmıştır. Polikliniğe başvuran ve panik bozukluk tanısı konulan 15 hastaya, BDGT uygulandı. Panik şiddeti Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği (PDSS) ve Beck Depresyon Envanteri (BDI), Beck Anksiyete Envanteri (BAI), Beden Algılamaları Anketi (BSQ), Agorafobik Biliş Anketi (ACQ) ve Sağlık Anksiyete Envanteri (HAI) ile değerlendirildi. Hastalara çalışma ekibi tarafından başlangıçta, ikinci ve 5. seanstan sonra, tedavi sonrası ve birinci ay sonunda uygulandı. 5 seans sonunda panik bozukluğu şiddeti, depresyon ve anksiyete değerleri, beden duyumları ve sağlık anksiyetesi düzeylerinde anlamlı bir azalma gözlendi ve bu düşüş 1.ay sonunda korundu. Sonuçlarımıza göre, 5 seans protokolümüz, panik bozukluğunun tedavisinde hızlı ve etkili bir seçenek gibi görünmektedir.