Collective Schema, As a New Concep Suggestion and a View to Turksih Proverbs From Cognitive Behavioral Point of View
1Department of Guidance and Psychological Counseling, Department of Educational Sciences, Ondokuz Mayıs University, Samsun
2Bayburt Guidance and Research Center, Bayburt
J Cogn Behav Psychother Res 2016; 5(2): 85-93 DOI: 10.5455/JCBPR.237313
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Cognitive Behavioral Therapy doctrine and clinical accumulation have shown that there is a causal link between personal paradigms, and assessments. These cognitive contents are named as automatic thoughts and schemas. Rational-adaptive automatic thoughts and schemas lead to good mood while irrational-maladaptive automatic thoughts and schemas cause patology. On the other hand this cognitive structures have fed by accepted culture by society and components of this culture such as songs and proverbs which possess necessity and rules.
The basic aim of this study is put forth concept of “collective schema” which will be assessable content in Cognitive Behavioral Approach, and clarifying bases of this concept deal with proverbs. In this sense, adaptive and maladaptive aspects of collective shema concept, have been commented, cognitive disortions fed by maladaptive schemas categorised and illustrated with proverbs taking social motivation into account. With this study we aimed create a groundwork for previous studies.


Yeni Bir Kavram Önerisi Olarak Toplumsal Şema ve Atasözlerine Bilişsel Davranışçı Pencereden Bir Bakış
1Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun
2Bayburt Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bayburt
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2016; 5(2): 85-93 DOI: 10.5455/JCBPR.237313

Bilişsel Davranışçı Terapi öğretisi ve klinik birikimi kişisel paradigmalar ile değerlendirmeler arasında sebep sonuç ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bu bilişsel içerik otomatik düşünceler ve şemalar olarak adlandırılmaktadır. Otomatik düşünceler ve şemaların rasyonel - adaptif olmaları ruhsal iyilik haline, irrasyonel-maladaptif olmaları ise kişiyi patolojilere doğru sevk etmektedir. Diğer yandan bu bilişsel yapılar toplumda kabul görmüş kültürün parçaları olan müzik eserleri ve atasözleri gibi gereklilik ve kurallar barındıran düşünce formlarından beslenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı bilişsel davranışçı yaklaşım kapsamında değerlendirilebilecek “toplumsal şema” kavramını ortaya koymak ve kavramın dayanaklarını atasözleri üzerinden açıklamaktır. Bu bağlamda toplumsal şema kavramının adaptif ve maladaptif yönleri değerlendirilmiş, olumsuz şemalardan beslenen bilişsel yanlılıklar, sosyal motivasyon kapsamında ele alınmış, sınıflandırılmış ve atasözleriyle örneklendirilmiştir. Gelecekteki çalışmalar için teorik altyapı oluşturmak da çalışmanın amaçları arasındadır.