2Ph. D scholar, Department of Psychology, Panjab University, India
3MA psychology
4Assistant professor, Education Development Centre, Mazandaran University of Medical Science, Sari, Iran
5MA psychology
Abstract
Aim: This study aimed to compare the behavioral activation systems between students with test anxiety (TA) and without TA.
Methods: This study included undergraduate students registered at the Medical Science University of during 2009-2010. The selected female students (N=300) completed Test Anxiety Scale (TAS) and Gray-Wilson personality questionnaire (GWPQ) and 100 students who have obtained the lowest and highest scores in TA questionnaire, were further compared according to Grays Brine-Behavioral questionnaire. Data were analyzed using a T-test.
Results: The results showed that samples were significantly different in total scores of Gray-Wilson personality questionnaire. In terms of subscales of Gray-Wilson personality questionnaire, there was a significant difference between the two groups in the behavioral inhabitation system (BIS) and fight -flight system (FFS) but no significant differences found between two groups in the behavioral activation system (BAS).
Conclusion: Test Anxiety was corresponded with brain systems behavior theory, and anxiety increased in the avoidance system activation.
2Doktora bursiyeri, Psikoloji Bölümü, Panjab Üniversitesi, Hindistan
3Yüksek Lisans Psikoloji
4Yardımcı doçent, Eğitim Geliştirme Merkezi, Mazandaran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Sari, İran
5Yüksek Lisans Psikoloji
Amaç: Bu çalışma sınav kaygısı olan ve olmayan öğrencilerin arasında davranışsal aktivasyon sistemlerini karşılaştırmayı amaçlamıştır.
Yöntem: Bu araştırma Tıbbi Bilimler Üniversite’sine 2009-2010 yıllarına kayıt olan öğrencilerden oluşmaktadır. Seçilen kadın öğrenciler (N= 300) Sınav Kaygısı Ölçeği’ni ve Gray-Wilson Kişilik Ölçeği’ni tamamladılar ve en düşük ve en yüksek sınav kaygısı puanına sahip 100 öğrenci daha sonra bu iki grup ölçek puanları bakımından karşılaştırılmıştır. Veriler T-test kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Sonuçlar gösterdi ki grupların Gray-Wilson Kişilik Ölçeği’nden aldıkları toplam puanlar istatistiksel olarak anlamlı derecede farklıdır. Gray-Wilson Kişilik Ölçeği’nin alt-testlerinde iki grup, davranışsal inhibisyon sistemi ve kaç ya da savaş sistemi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gösterirken, iki grup arasında davranışsal aktivasyon sistemi açısından anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: Test Anksiyetesi beyin sistemleri davranış teorisine uyuyor gözükmektedir. Bekleneceği gibi kaçınma sisteminin aktivasyonuyla anksiyetenin artışı ilişkili bulunmuştur.