Evaluation of relationship between schemas and panic disorder through a case treated with schema therapy
1Asst. Assoc. Dr., Ordu University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Ordu
2Prof. Dr., Hacettepe University, Faculty of Letters, Department of Psychology, Ankara
J Cogn Behav Psychother Res 2014; 3(2): 109-115
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Introduction: Schema therapy (ST) is a form psychoterapy combining existential, cognitive-behavioral, psychodynamic and object relation techniques that was developed by Jeffrey Young for personality disorders and severe behavioral pathology which are resistant to other therapy techniques. Altough the technique was originally developed for axis II disorders, in recent years there are studies proving it also being effective in axis I disorders. In this paper we report the schema formulation of a female patient who had an axis I panic disorder with B class personality and chronic life problems.
Case: 36 years old female patient with collage degree. She was introduced to the clinic with severe panic attack symptoms which had been effecting her functionality. We started schematherapy for the patient as she had no improvement on her panic disorder symptoms with medical treatment due to her maladaptive schemas and schema modes thet she had used frequently. Her panic attack symptoms dissappeared during the advanced sessions of the treatment as her maladaptive schemas and the schema modes she had been using were emphasized during schema therapy, even though her personal interaction problems continued to exist. She started to deal with life stressors and was able to pacify herself.
Discussion: Early maladaptive schemas and inadaptive ways of behaviors that has been developed by patients to handle these schemas may underly the axis I disorder symptoms such as anxiety, depression, drug abuse and psychosomatic disorders. Schema therapy led to awareness of the patient about her schemas. Patient who had been thought of more functional ways coping instead of inadaptive ways was free of her panic attack symptoms which were resistant to medical treatment. The schema therapy proceess that has been going on with our patient is a good example for schema therapy that was originally developed for treatment for axis II disorders may also be effective for axis 1 disorders.


Şema Terapisi ile İzlenen Bir Olgu Bağlamında Panik Bozukluğu ile Şemalar Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
1Yrd. Doç. Dr., Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Ordu
2Prof. Dr., Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Ankara
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2014; 3(2): 109-115

Giriş: Şema Terapi Jeffrey Young tarafından kişilik bozukluğu ve diğer terapi yöntemlerine az yanıt veren zor davranış problemlerine yönelik olarak geliştirilmiş, kognitif, davranışsal, psikodinamik, nesne ilişkileri ve varoluşsal yaklaşımları bütünleştiren bir psikoterapi formudur. Aslında eksen II olgular için geliştirilmekle birlikte son dönemlerde eksen I olgularda da etkili olduğuna dair çalışmalar yapılmıştır. Bu yazıda eksen I tanısı panik bozukluğu olan, kronik yaşam sorunları belirgin bir bayan hasta şema formülasyonu ile sunulmuştur.
Olgu: 36 yaşında, bekar, üniversite mezunu, bayan hasta. Polikliniğe işlevselliğini ciddi derecede bozan panik atağı belirtileriyle başvurdu. Medikal tedaviye rağmen maladaptif şemalarına ve sıkça kullandığı şema modlarının da etkisiyle panik atağı belirtilerinin tam olarak yatışmadığı gözlemlenen hastayla şema terapiye başlandı. Maladaptif şemaları ve kullandığı şema modları ele alınan hastanın terapinin ilerleyen seanslarında kişiler arası ilişki problemleri devam etmekle birlikte, panik atağı tamamen ortadan kalktı. Yaşamsal stresörlerle kendi başına mücadele edebilmeye ve kendi kendini yatıştırabilmeye başladı.
Tartışma: Kaygı, depresyon, madde kötüye kullanımı ve psikosomatik bozukluklar gibi kronik eksen 1 belirtilerinin altında erken dönem uyumsuz şemalar ve hastaların onlarla başa çıkmak için öğrendiği uyum bozucu yollar yatıyor olabilir. Şema Terapiyle hastanın şemalarıyla ilgili farkındalığı sağlandı. Kullandığı uyum bozucu baş etme yolları yerine daha işlevsel başa çıkma yöntemleri öğretilen hasta medikal tedaviye rağmen tam olarak kurtulamadığını ifade ettiği panik atağı belirtileri ortadan kalktı. Hastamızla halen devam etmekte olan şema terapi süreci, aslında eksen II bozukluklar için geliştirilmiş bir terapi yöntemi olan şema terapinin eksen I bozukluklarında da etkili olabileceğine dair iyi bir örnektir.