2Prof. Dr., Psychiatrist, Hasan Kalyoncu University
Abstract
Objective: The aim of this study is to investigate the validity and reliability of Agoraphobic Cognitions Questionnaire -Turkish Version (ACQ).
Method: ACQ was administered to 92 patients with agoraphobia or panic disorder with agoraphobia. BSQ Turkish version completed by translation, back-translation and pilot assessment. Reliability of ACQ was analyzed by test-retest correlation, split-half technique, Cronbach’s alpha coefficient. Construct validity was evaluated by factor analysis after the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett test had been performed. Principal component analysis and varimax rotation used for factor analysis.
Results: 64% of patients evaluated in the study were female and 36% were male. Age interval was between 18 and 58, mean age was 31.5±10.4. The Cronbach’s alpha coefficient was 0.91. Analysis of test-retest evaluations revealed that there were statistically significant correlations ranging between 24% and 84% concerning questionnaire components. In analysis performed by split-half method reliability coefficients of half questionnaires were found as 0.77 and 0.91. Again Spearmen-Brown coefficient was found as 0.87 by the same analysis. To assess construct validity of ACQ, factor analysis was performed and two basic factors found. These two factors explained 57.6% of the total variance. (Factor 1: 34.6%, Factor 2: 23%)
Conclusion: Our findings support that ACQ-Turkish version had a satisfactory level of reliability and validity.
2Prof. Dr., Psikiyatrist, Hasan Kalyoncu Üniversitesi
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Agorafobik Bilişler Ölçeği (ABÖ) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliğini incelemektir.
Yöntem: ABÖ, agorafobisi olan veya agorafobili panik bozukluğu olan 92 hastaya uygulandı. ABÖ’nün Türkçe’ye çevrilmesi aşamasında çeviri, geri çeviri ve pilot uygulama yapılarak ölçeğe son biçimi verildi. ABÖ’nün güvenilirliği; test-tekrar test, test yarılama (split-half) ve Cronbach alfa katsayısı ile analiz edildi. Yapı geçerliliği için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testleri uygulandıktan sonra faktör analizi yapıldı. Faktör analizinde temel bileşenler yöntemi ve varimax rotasyonu kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %64’ü (n=59) kadın, %36’sı (n=33) erkekti. Hastaların yaş aralığı 18-58, yaş ortalamaları ise 31.5±10.4 olarak saptandı. Cronbach alfa katsayısı 0.91 olarak bulundu. Test-tekrar test değerlendirmelerinde anket bileşenleri arasında %24 ile %84 arasında değişen istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların olduğu görülmüştür. Test-yarılama metodu ile yapılan analizlerde ise anket yarılarına ait güvenilirlik katsayıları 0.77 ve 0.91 olarak tespit edilmiştir. Yine bu analiz ile elde edilen Spearman-Brown katsayısı ise 0.87 olarak belirlenmiştir. ABÖ’nün yapı geçerliliğini değerlendirmek için faktör analizi uygulanmış ve iki temel faktör bulunmuştur. Bu iki faktör ile ölçek toplam varyansının %57.6’sı açıklanmıştır (Faktör 1: %34.6, Faktör 2: %23).
Sonuç: Bulgularımız, ABÖ-Türkçe formunun yeterli geçerlilik ve güvenilirliğinin olduğunu desteklemektedir.