Validity and Reliability of Agoraphobic Cognitions Questionnaire-Turkish Version
1Uzm. Dr., Psychiatrist, Nevşehir State Hospital
2Prof. Dr., Psychiatrist, Hasan Kalyoncu University
J Cogn Behav Psychother Res 2013; 2(3): 162-166
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: The aim of this study is to investigate the validity and reliability of Agoraphobic Cognitions Questionnaire -Turkish Version (ACQ).
Method: ACQ was administered to 92 patients with agoraphobia or panic disorder with agoraphobia. BSQ Turkish version completed by translation, back-translation and pilot assessment. Reliability of ACQ was analyzed by test-retest correlation, split-half technique, Cronbach’s alpha coefficient. Construct validity was evaluated by factor analysis after the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett test had been performed. Principal component analysis and varimax rotation used for factor analysis.
Results: 64% of patients evaluated in the study were female and 36% were male. Age interval was between 18 and 58, mean age was 31.5±10.4. The Cronbach’s alpha coefficient was 0.91. Analysis of test-retest evaluations revealed that there were statistically significant correlations ranging between 24% and 84% concerning questionnaire components. In analysis performed by split-half method reliability coefficients of half questionnaires were found as 0.77 and 0.91. Again Spearmen-Brown coefficient was found as 0.87 by the same analysis. To assess construct validity of ACQ, factor analysis was performed and two basic factors found. These two factors explained 57.6% of the total variance. (Factor 1: 34.6%, Factor 2: 23%)
Conclusion: Our findings support that ACQ-Turkish version had a satisfactory level of reliability and validity.


Agorafobik Bilişler Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlilik ve Güvenilirliği
1Uzm. Dr., Psikiyatrist, Nevşehir Devlet Hastanesi
2Prof. Dr., Psikiyatrist, Hasan Kalyoncu Üniversitesi
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2013; 2(3): 162-166

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Agorafobik Bilişler Ölçeği (ABÖ) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliğini incelemektir.
Yöntem: ABÖ, agorafobisi olan veya agorafobili panik bozukluğu olan 92 hastaya uygulandı. ABÖ’nün Türkçe’ye çevrilmesi aşamasında çeviri, geri çeviri ve pilot uygulama yapılarak ölçeğe son biçimi verildi. ABÖ’nün güvenilirliği; test-tekrar test, test yarılama (split-half) ve Cronbach alfa katsayısı ile analiz edildi. Yapı geçerliliği için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testleri uygulandıktan sonra faktör analizi yapıldı. Faktör analizinde temel bileşenler yöntemi ve varimax rotasyonu kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %64’ü (n=59) kadın, %36’sı (n=33) erkekti. Hastaların yaş aralığı 18-58, yaş ortalamaları ise 31.5±10.4 olarak saptandı. Cronbach alfa katsayısı 0.91 olarak bulundu. Test-tekrar test değerlendirmelerinde anket bileşenleri arasında %24 ile %84 arasında değişen istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların olduğu görülmüştür. Test-yarılama metodu ile yapılan analizlerde ise anket yarılarına ait güvenilirlik katsayıları 0.77 ve 0.91 olarak tespit edilmiştir. Yine bu analiz ile elde edilen Spearman-Brown katsayısı ise 0.87 olarak belirlenmiştir. ABÖ’nün yapı geçerliliğini değerlendirmek için faktör analizi uygulanmış ve iki temel faktör bulunmuştur. Bu iki faktör ile ölçek toplam varyansının %57.6’sı açıklanmıştır (Faktör 1: %34.6, Faktör 2: %23).
Sonuç: Bulgularımız, ABÖ-Türkçe formunun yeterli geçerlilik ve güvenilirliğinin olduğunu desteklemektedir.