Ruminative Response Styles and Metacognitions in Internet Addicts
1Yard. Assoc. Dr., Psychiatrist, Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry
2Uzm. Dr., Psychiatrist, Bakırköy Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital
3Uzm. Dr., Psychiatrist, Zonguldak Atatürk State Hospital
J Cogn Behav Psychother Res 2013; 2(3): 167-172
Full Text PDF

Abstract

Objective: Although cognitive behavioral model of Internet addiction has been well described, studies on metacognitions and ruminative response styles related with Internet addiction are very limited. The aim of the present study was to compare metacognitions and ruminative response style in Internet addicts with a healthy control group.
Method: The study included 30 males who presented to our Internet Addiction Outpatient clinic, and diagnosed with Internet addiction, and a control group of 30 healthy males with similar sociodemographic characteristics. A sociodemographic data form, Internet Addiction Test (IAT), Metacognitions Questionnaire (MCQ-30), Ruminative Response Scale-short version (RRS-SV), and Beck Depression Inventory (BDI) were used for data collection.
Results: The MCQ-30 total, MCQ-30 uncontrollability and danger score, MCQ-30 need to control thoughts score and RRS-SV scores statistically significantly higher in study group compared the control group. After correcting for BDI by ANCOVA, the difference between MCQ-30 total score and RRS-SV disappeared.
Conclusion: Internet addicts show ruminative responses instead of having an effective problem-solving attitude and defining problems; and this self-focused rumination leads an individual to recall more reinforced memories about the Internet so that the problem of Internet addiction becomes deeper. As a result of this study, although Internet addiction is accompanied by depression primarily or secondarily, manifestation of Internet addiction is exacerbated by depression through ruminative responses and metacognitions.


İnternet Bağımlılarında Üstbilişler ve Ruminatif Yanıt Biçimleri
1Yard. Doç. Dr., Psikiyatrist, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
2Uzm. Dr., Psikiyatrist, Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3Uzm. Dr., Psikiyatrist, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2013; 2(3): 167-172

Amaç: İnternet bağımlılığının bilişsel davranışçı modeli iyi bir şekilde tanımlanmış olmasına rağmen, internet bağımlılığıyla ilişkili üstbilişler ve ruminatif yanıt biçimleri üzerine bilgiler oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızın amacı internet bağımlılığı olan kişiler ile sağlıklı kontrol grubu arasında üstbilişlerin ve ruminatif yanıt biçimlerinin karşılaştırılmasıdır.
Yöntem: İnternet Bağımlılığı Polikliniği’ne başvuran ve internet bağımlılığı tanısı konulan 30 erkek hasta ile benzer sosyodemografik özelliklere sahip 30 sağlıklı erkek çalışmaya dahil edildi. Çalışmada sosyodemografik veri formu, İnternet Bağımlılığı Testi (İBT), Üstbiliş Ölçeği-30 (ÜÖ-30), Ruminasyon Ölçeği-Kısa Form (RÖ-KF) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) uygulandı.
Bulgular: Çalışma grubunun ÜÖ-30 toplam, ÜÖ-30 kontrol edilemezlik ve tehlike, ÜÖ-30 düşünceleri kontrol ihtiyacı ve RÖ-KF puanları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Depresyonun karıştırıcı etkisi ANCOVA analizi ile kontrol edildiğinde gruplar arası ÜÖ-30 toplam puanı ve RÖ-KF puanları istatiksel anlamlılığını kaybetti.
Sonuç: İnternet bağımlıları problemi tanımlama ve etkili problem çözme yerine ruminatif yanıt biçimleri gösterirler. Bu kendine odaklı ruminasyon, kişinin interneti daha çok hatırlayarak belleğinde tutmasını pekiştirir ve internet bağımlılığı problemini ağırlaştırır. Sonuç olarak, internet bağımlılığı birincil ya da ikincil olarak depresyona eşlik etmesine rağmen, internet bağımlılığının klinik tabloları ruminatif yanıt biçimleri ve üstbilişler yoluyla şiddetlenir.