2Arş. Assist., Ondokuz Mayıs University, Department of Psychological Counselling and Guidance
Abstract
Introduction: Cognitive therapy is a method of psychotherapy used to treat many psychological and psychiatric disorders and is based on cognitive model of emotional disorders. Throughout the therapy, it is important for the clients to be trained in their problems and to perceive the fact which is one of the fundamental actions of cognitive behavioral therapy, that the emotional state interacts not only with in the thoughts, but also physical functions and environment. . Besides employing cognitive behavioral methods and techniques to overcome clients’ problems, cognitive therapy is also an educational process that eventually aims to teach the patient to be his own therapist. If the methods and techniques of the therapy used during the process are clear and easy for the patients to understand, the therapeutic benefits will increase. For this reason, effectiveness of cognitive behavioral therapy depends on to a great extent both how much the client understands the therapist and how proper language and metaphors are used by the therapist while having therapeutic relations. In this sense, the metaphor is a method which makes it easy for the clients to perceive some abstract and the concepts which seem to the client complex. In this study, the situations in which metaphor is used for therapy have been dealt under nine headings.
Objective: We have dealt with the concepts, in a metaphorical context, such as explanation of irrational and rational beliefs, which will be studied in the later stages of the therapy, explaining cognitive model and the characteristics of the therapy.
Conclusion: This review can be considered as a start and a guide to researchers who want to do comprehensive studies about this subject.
2Arş. Gör., Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı
Özet
Giriş: Bilişsel davranışçı terapi bir çok psikolojik ve psikiyatrik bozukluğun tedavisinde uygulanan, duygusal bozuklukların bilişsel modeline dayalı bir psikoterapi sistemidir. Terapide, hastaların kendi sorunlarıyla ilgili eğitilmeleri ve bilişsel davranışçı terapinin temel aksiyonlarından olan, duygu durumun, hem düşünceler, hem fiziksel fonksiyonlar hem de çevreyle etkileşim halinde olduğu gerçeğini algılamaları önem arz eder. Uygulanan bilişsel-davranışsal yöntem ve tekniklerin yanında bir eğitim süreci olan bilişsel davranışçı terapi sistemiyle hastaların sorunlarının çözümü, nihai olarak da hastaların kendi terapisti olmaları terapide arzu edilen gelişmelerdir. Bu süreçlerde ele alınan pek çok kavram, çalışma yapılan yöntem ve tekniğin hasta tarafından net ve kolay anlaşılır olması terapötik verimi artırır. Bu nedenle bilişsel davranışçı terapinin etkinliği büyük ölçüde danışanın terapist tarafından ne kadar anlaşıldığının yanında güçlü terapötik ilişki kurulurken uygun dil ve metaforların terapist tarafından kullanılabilmesine bağlıdır. Bu anlamda metafor, soyut ve hastaya karmaşık görünen kavramların anlaşılmasını kolaylaştıran bir yöntemdir.
Amaç: Bu gözden geçirmede yazısında metafor yönteminin terapide kullanım yerleri dokuz başlık altında toplanmıştır.
Sonuç: Yazı, bu konuda detaylı çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılar için bir başlangıç ve yol gösterici olarak düşünülebilir.