Turkish Version of the Escapism Motivation Scale: A Validation and Adaptation Study
1Department of Psychology, Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ankara, Türkiye
2Department of Education and Lifelong Learning, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
J Cogn Behav Psychother Res - DOI: 10.14744/JCBPR.2024.53074
Full Text PDF

Abstract

Stenseng et al. (2012, 2021) developed the escapism motivation scale (EMS) to measure two distinctive motivational mindsets, i.e., self-expansion and self-suppression, in escapist behaviors. Self-expansion implies active involvement in an activity to cultivate positive emotions, increase satisfaction, and endorse personal growth. In contrast, self-suppression is characterized by holding negative emotions at bay through immersive activity engagement. However, while self-suppression grants temporary relief, it also inhibits the possibility of self-growth through engagement in the activity and is thus detrimental to general well-being. This study aims to adapt the EMS to Türkiye and investigate its reliability and validity in a sample of Turkish students. A total of 396 individuals (139 males, 257 females) above 18 years old participated in the study. The Flow State Scale, Emotion Regulation Scale, Psychological Well-Being Scale, Big Five Inventory, Satisfaction With Life Scale, Brief Self-Control Scale, and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) were used for criterion validity. Confirmatory factor analyses were performed to evaluate the construct validity of the Turkish version of the EMS and aligned with the two-factorial solution in the original scale, with the subdimensions self-suppression (prevention mindset) and self-expansion (promotion mindset). Cronbach’s alpha coefficients for both self-suppression and self-expansion were adequate. Self-expansion correlated with positive affective outcomes, whereas self-suppression was associated with adverse affective outcomes. In summary, the results supported the reliability and validity of the EMS in the Turkish language and may be used to measure escape motivations in Turkish populations.


Gerçeklikten Kaçış Motivasyonu Ölçeği Türkçe Versiyonu: Geçerlilik ve Adaptasyon Çalışması
1Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Ankara, Türkiye
2Eğitim ve Yaşam Boyu Öğrenme Bölümü, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Trondheim, Norveç
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research - DOI: 10.14744/JCBPR.2024.53074

Gerçeklikten Kaçış Motivasyonu Ölçeği (GKMÖ) Stenseng ve ark. (2012, 2021) tarafından gerçeklikten kaçış davranışlarındaki iki farklı motivasyonel düşünce yapısını ölçmek için geliştirildi. Bu motivasyonlar ise Öz Genişleme ve Öz Baskılama olarak iki alt boyutta isimlendirildi. Öz Genişleme olumlu duygular geliştirmek, doyumu artırmak ve kişisel gelişimi kuvvetlendirmek amacıyla bir aktiviteye aktif olarak katılmayı ifade eder. Öte yandan öz baskılama sürükleyici bir aktivite gerçekleştirmek aracılığıyla negatif duyguları beklemede tutma etrafında şekillendi. Ancak, öz baskılama geçici bir rahatlama sağlarken aktiviteye katılım yoluyla gelen öz gelişim şansını da kısıtlar. Süregelen çalışmanın amacı GKMÖ’yü Türkçeye uyarlamak, ölçeğin güvenilirlik ve geçerliliğini Türk öğrenciler üzerinde incelemektir. On sekiz yaşının üstündeki bireyler (139’u erkek, 257’si kadın) çalışmaya katılım sağladı. Akış Yaşantıları Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Büyük Beş-50 Kişilik Testi, Yaşam Doyumu Ölçeği, Kısa Öz-Kontrol Ölçeği ve Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği kriter geçerliliğini test etmek için kullanıldı. GKMÖ’nün yapı geçerliliğini değerlendirmek için doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirildi. Yapılan doğrulayıcı faktör analizleri orijinal ölçeğin öz baskılama (engelleyici düşünce yapısı) ve öz genişleme (geliştirici düşünce yapısı) alt boyutlu iki faktörlü yapısıyla uyum gösterdi. Hem öz baskılama hem de öz genişleme için Cronbach alfa katsayısı yeterli bulundu. Öz genişleme olumlu duygulanım edinimleriyle, öz baskılama ise olumsuz duygulanım edinimleriyle ilişkili olduğu bulundu. Özetle, sonuçlar GKMÖ’nün Türkçedeki geçerlilik ve güvenilirliğini destekledi ve gerçeklikten kaçış motivasyonlarının Türkiye örnekleminde ölçmek için kullanılabileceğini gösterdi.